Waarom is zonwering zo belangrijk?

Bij elk kantoorpand, ziekenhuis of fabriek is de juiste zonwering van groot belang. Door de juiste zonwering ontstaat er een optimaal leef- en werkklimaat. Dit heeft als positief gevolg dat een mens zich comfortabel voelt in de ruimte waar hij werkt of leeft. Op het eerste oog lijkt dit niet het belangrijkste aspect maar het is van groot belang dat hier voldoende aandacht aan besteed wordt.

Mens-Rendement model

In de zomer kan de temperatuur in werk- of woonruimte oplopen door het zonlicht.

Dit zonlicht kan ervoor zorgen dat de temperatuur in een ruimte oploopt naar extreme hoogtes. Dit heeft als gevolg dat er vermoeidheid en concentratie verlies optreedt.

Ergonoom Paul Settles heeft voor een optimale werkomgeving drie aspecten vastgelegd in het mens-redement model. Hierin wordt er een relatie gelegd tussen de drie aspecten ambiance/emotie, comfort/veiligheid en functionaliteit. Deze drie aspecten kunnen ook toegepast worden op de zonwering:

Ambiance/Emotie: Hierbij moet de mens zich prettig voelen in zijn omgeving. Voldoende doorzicht naar buiten is essentieel.

Comfort/VeiligheidBij dit aspect moet de mens zich veilig en comfortabel voelen. Er worden dan ook strenge eisen gesteld op het gebied van brand-veiligheid .

Functionaliteit: Om hinderlijke schittering te voorkomen moet zonlicht en warmte worden geweerd. Hierdoor ontstaat er een aangenamere temperatuur in de ruimte.

De Arbo-wet en regelgeving

Elke werknemer heeft recht op een zo'n optimaal mogelijke werkplek. De overheid heeft voor deze werknemers een paar wetten vastgesteld:

  • Nederlandse wetgeving; De europese richtlijn is vertaald naar de arbowet van de Nederlandse wetgeving. Hierin staat beschreven dat de werkgever verplicht is om een zo goed mogelijke arbeidsomstandighedenbeleid dient te voeren.
  • Art. 6.3; Voldoende dag- en/of kunstlicht.
  • Art. 6.4; Er is een verplichte daglichttoetreding die gelijk moet zijn aan 1/20e van het vloeroppervlak.
  • Art. 6.5; Het is verplicht voor de werkgever dat invallend zonlicht verweerd wordt voor de werknemers.

Bij elk bedrijf is het van belang dat er aan een bepaalde verlichtingssterkte, kortom lux, word voldaan. Deze verlichtingssterkte is van groot belang bij een kantoor. Hier wordt gebruik gemaakt van zowel papier als een beeldscherm. Volgens de wet is de minimale hoeveelheid verlichtingssterkte 200 lux. Om het te optimaliseren moet het rond de 500 lux zijn. Het maximale aantal lux is 800, dit zal de prestatie nauwelijks negatief beïnvloeden.

Het doel van zonwering

Het doel van een raam is om licht naar binnen te laten en uitzicht te bieden naar buiten. Bewezen is het feit dat mensen zich prettiger voelen wanneer er contact is met de buitenwereld.  Er moet ook niet te veel licht naar binnen treden. Op een plek waar veel met beeldschermen gewerkt wordt kan te veel zonlicht negatief uitpakken. Het kan leiden tot hoge prikkelingen in het oog en ook de weerkaatsing van het vensterbank is onprettig.

De verlichtingssterke is de hoeveelheid licht per oppervlakte uitgedrukt in lumen/m2, kortom lux. Wanneer licht op een oppervlakte schijnt kan de helderheid opgemeten worden. Deze waarneming wordt ook wel luminantie genoemd.  Bij het werken in een ruimte is de luminatiewaarden die het oog waarneemt van groot belang. Het moet met elkaar in verhouding zijn omdat een slechte verhouding kan leiden tot hoofdpijn, pijnlijke ogen en concentratie verlies.

Hoeveel licht komt er nou eigenlijk binnen?

Bepaalde factoren spelen bij lichtwering een rol. Deze factoren zijn in het volgende op te splitsen:

  • Transmissie (T) : De hoeveelheid licht die door de lichtwering heen valt.
  • Absorptie (A) : De hoeveelheid licht die door de lichtwering worden opgenomen.
  • Reflectie (R) : De hoeveelheid licht die wordt teruggekaatst.

Het is eenvoudig om de hoeveelheid licht te berekenen. Dit kan door het venster berekend worden, hieruit kan geconcludeerd worden welke zonwering nodig is om het licht te reduceren. Deze hoeveelheid wordt berekend met de LTA-waarde. Dit geeft de verhouding weer tussen het invallende zonlicht en het zichtbare licht.

De hoeveelheid licht en warmte die naar binnen komt is uiteraard ook afhankelijk van de ligging in de omgeving en de gevelzijde. Het inrichting analyse is dan ook van groot belang. Hierdoor kan je analyseren hoe je het best aan de eisen van zon en warmtewering kunt voldoen

Het verweren van warmte

Zoninval wordt over het algemeen gewaardeerd door de mens. Naast licht komt er ook een bepaalde hoeveelheid warmte naar binnen. Dit heeft in de winter zijn voordeel maar in de zomer zijn nadeel.  Als een gebouw te veel opwarmt, moet dit bestreden worden met koelinstallaties. Deze installaties vragen om een grote investering en een hoog energiegebruik. Zonwering kan deze warmte ook verweren. Dit is niet alleen financieel aantrekkelijker, je helpt het milieu ook een handje.

Om warmte te verweren moet er gekeken worden naar een aantal factoren. Hierbij gaat het om het totale glastype en zonwering dat uiteindelijk de warmteafgifte bepaald.
Bij energiestralen hebben we ook te maken met absorptie, reflectie en transmissie. Hier worden deze termen aangeduid met; Solar-absorptie (hoeveel er wordt opgenomen), Solar-transmissie (hoeveel er door zonwering heenvalt) en Solar-reflectie (hoeveel er wordt teruggekaatst).

Bij invallende zonnestralen heeft men niet alleen te maken met de energietransmissie van de zonwering. De combinatie van de zonwering en het raam bepaalt de uiteindelijke invallende warmte. Aluminium jaloezieen hebben een hoge solar-reflectiewaarde. Dit komt door de het materiaal van de lamellen en de rond vorm.  Bij horizontale jaloezieen kan ook berekend worden hoeveel energie wordt doorgegeven aan de ruimte. Dit is dan wel afhankelijk van de stand van de lamellen en de hoek waaronder de zonnestraling binnenvalt.

Soorten producten bij JFZ-projecten

Elk kantoor is anders, dit heeft te maken met de stand van het kantoor. De ramen kunnen zich richten naar het oosten, westen, noorden of zuiden. Elk punt vraagt om andere soort producten. Hieronder is een korte omschrijving te vinden over bepaalde producten.

1. Vlamvertragend

Vlamvertragende lamellen kunnen bijdragen aan een veilige woon- en werkomgeving. Deze zijn lamellen zijn zelfdovend en vlamvertragend volgens de Duitse en/of de Franse norm.

2. Warmtewerend

Wanneer er vraag is naar extra warmtewering wordt er gebruik gemaakt van een stof met extra warmte werende eigenschappen.

3. Achterzijde met parelmoercoating

Een parelmoercoating op de achterzijde van de stof kan ook zorgen zorgen extra daglicht- en warmtewering. Dit is meestal uitgevoerd in de kleur van de gekozen stof. Deze coating heeft nog eens als voordeel dat het beter bestand is tegen insecten en agressieve reinigingsmiddelen

4. Gemetalliseerde achterzijde

De laag aluminium op de achterzijde van de stof zorgt ervoor dat er extra daglicht- en warmtewering komt. Hierdoor kan er tot 20% bespaard worden op de energielasten.

5. Antibacterieel

Er worden steeds hogere eisen gesteld aan meubilair in ziekenhuizen en artsenpraktijken. Dit komt door de vele besmettingsmogelijkheden. Antibacteriële stoffen bieden daarom de uitkomst. De stof van deze lamellen voorkomt de groei van diverse bacteriën.

6. Luchtzuiverend

Vieze geurtjes komen veel voor in ruimtes waar mensen werken en leven. Bepaalde stoffen die vrij komen bij bijvoorbeeld bouwproducten kunnen zorgen voor gezondheidsklachten. Jaloezieenfabriek Zuid biedt u de oplossing door luchtzuiverende lamellen aan te bieden.

7. Vuilafstotend

Wanneer er een raamdecoratie op een plaats komt waar het snel vies kan worden. Biedt Jaloezieenfabriek Zuid een raamdecoratie met een vuilafstotende eigenschap. Al deze stoffen zijn antistatisch behandeld en trekken geen stof aan.

8. Witte achterzijde

Er is ook de mogelijkheid om een witte verduisterende coating op de achterzijde te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat  er extra reflectie van daglicht en warmte ontstaat.

9. Geluiddempend

Een normale lamel absorbeert normaliter maximaal 5-10% van het geluid. De geluiddempende lamellen nemen tot maar liefst 35% van het geluid tot zich. Dit maakt het extra aantrekkelijk om het toe te passen aan lege ruimten.

10. Machinewasbaar

Wanneer de lamellen zo goed mogelijk bijgehouden willen worden moeten ze onderhoudsvriendelijk zijn. Jaloezieenfabriek Zuid biedt u machinewasbare stoffen die wasbaar zijn op 30°C. Er moet hier wel bij vermeld worden dat het essentieel is om niet-synthetische wasmiddel gebruikt wordt. De niet wasbare stoffen zijn overigens wasbaar met de hand in warm water.

11. Lichtregulerend en verduistering

Schitteringen die op computerschermen e.d. plaatsvinden kunnen hinderlijk overkomen en voor irritaties zorgen. Om dit te verkomen is Jaloezieenfabriek Zuid de beste oplossing. Door het verrichten van een lichtmeting wordt de gewenste mate van transparantie en verduistering ter plekke bepaald. Op basis hiervan wordt een stofsoort en type product geadviseerd